Ízes-csípős lencsesaláta
Hozzávalók (6 személyre): 2 csésze száraz vagy konzerv lencse, 5 csésze víz, ¾ csésze dió durvára aprítva, 1/3 csésze olívaolaj, 2 ek friss citromlé, 2 ek fokhagymás vörösborecet, 1 gerezd fokhagyma passzírozva, 1 tk só, ¼ tk őrölt bors, 1 zöld és 1 piros chilipaprika kmagozva és apróra vágva, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zellerszár felszeletelve, 10 szem piros retek (vagy más retek darabokra vágva), ½ kígyóuborka, 1 maréknyi aprított petrezselyemzöld
Elkészítés: A beáztatott vagy konzerv lencséről öntsük le a folyadékot. Ha száraz lencsét használunk akkor tegyük lábasba és öntsünk rá 5 csésze vizet, forraljuk fel és főzzük 35-40 percig. Ha konzervet, akkor csak folytassuk a következő művelettel: Egy serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt a diódarabokat. Egy tálban készítsük el a dressinget: olaj, citromlé, borecet, fokhagyma, só és bors. Keverjük egy villával jól össze. Egy nagy üvegtálba tegyük bele a megfőtt, vagy konzerv lencsét, óvatosan keverjük hozzá a pirított diót, felkockázott hagymát, szeletelt zellerszárat, retket, kockázott uborkát, petrezselyemzöldet. Majd öntsük rá a dressinget is. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
|